Documentaireserie in twee afleveringen over echt passend onderwijs

Kinderen die kunnen leren als de beste, maar niet naar school gaan: ‘uitvallers’ (ook vaak thuiszitters genoemd). Ondanks veel inspanningen lukt het niet om alle kinderen te laten leren. Hoe komt dat? En als een kind uitvalt, is de reflex van de Nederlandse maatschappij: jeugdzorg bieden. Om het kind passend te maken voor het onderwijs. Maar kunnen we geen onderwijsstrategieën bedenken die helpen voorkomen dat kinderen ziek thuis komen te zitten? En in hoeverre zal dit goedkoper zijn dan alleen maar jeugdhulp bieden?

De afleveringen
4 december 2023 in Doc - Schoolziek

Vertoningen bij het Leiden Education Fieldlab

Het LEF organiseert begin 2024 twee filmmiddagen. Middagen waarop we samen inhoudelijke films en documentaires kijken over het onderwijs en daarna een goed gesprek voeren. Op woensdag 24 januari om…
Read More

Aflevering 1 – Als school niet meer werkt

We hebben bij het maken van onze films over jeugdhulp en over onderwijs kinderen en jongeren leren kennen die niet naar school kunnen, terwijl ze wel kunnen leren. Thuiszitters worden ze wel genoemd. Het zijn kinderen die bijvoorbeeld ziek worden als ze langdurig overprikkeld raken. Of hoogbegaafde kinderen die zich op school zo niet begrepen voelen dat ze ziek thuis komen te zitten. Er zijn mensen die zich inspannen om deze kinderen toch te laten leren. Op creatieve manieren, getuige alleen al de namen: ‘School zonder muren’, of ‘Agora Underground’. Maar deze initiatieven hebben last van beperkende wetgeving en financieringen die moeizaam rondkomen. In 2013 al bepleitte toenmalig kinderombudsman Marc Dullaert om die beperkingen op te heffen. Maar het blijft nog steeds lastig. Hoe zit dat? En is daar wat aan te doen?

Aflevering 2 – Schoolziek

We hebben in Nederland onderwijs en jeugdhulp zo georganiseerd dat het twee aparte werelden zijn. Gelukkig wordt de muur tussen deze werelden geleidelijk afgebroken. Zorg op school bijvoorbeeld, wordt steeds vaker goed georganiseerd. In deze aflevering willen we nog een stap verder gaan. We onderzoeken of (psychische) gezondheidsklachten voorkomen kunnen worden door het onderwijs aan te passen. En dus niet tegen het kind te zeggen: “‘Het ligt aan jou. Jij bent waarschijnlijk ziek. Ga jij maar naar de jeugdhulp!”. We vergelijken ook de kosten van de traditionele aanpak van onderwijs + jeugdhulp met de kosten van echt passend onderwijs. En die vergelijking is schokkend!

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in op de nieuwsbrief!



‘Schoolziek’ is een gezamenlijk project van filmmaker Jan Stap en journalist René Lamers. Jan en René werken samen met Reanne van Kleef van Omroep Sleutelstad. Het project is financieel mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.

Kijk ook op mijn blog voor het laatste nieuws!

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GeenAfgeleideWerken 4.0 Internationaal-licentie.